Çocuk yetiştirmek öyle kolay değilmiş. İnsan elinden gelenin en iyisini yapmak istiyor. Ama en iyisi ne, işte bu göreceli. Konuyla ilgili yazılmış bir dolu kitap, öne sürülmüş çok sayıda yöntem var. Zamanınız çok, sabrınız bol ise, hepsini okur, içlerinden size uygun gelenleri alırsınız. Ama bu yöntemin bir kötü yanı var. İnsanın kafası karışabiliyor, çocuk da deneme tahtasına dönebiliyor.
Ben de şurdan burdan duyduklarıma, elime geçen kaynaklara göz gezdirdim. Baktım kafam iyiden iyiye karıştı, yapabildiklerim ile yapamadıklarım birbirine dolaştı, kitabı dergiyi kenara bıraktım, içgüdülerime teslim ettim kendimi.
Lakin, yine son dönemde Montessori, Waldorf gibi ekoller çokça kulağıma çalınmaya başlamıştı. En son, sevip takdir ettiğim bir tanıdığımın bloğunda da görünce (www.sedasolar.blogspot.com) yeniden elim bir kitaba gitti.
Kitap, Seda’nın da bloğunda yazdığı üzere, son derece itici bir başlığa sahip: Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir? İtici, çünkü ben “Harika” çocuk değil, “Sağlıklı, Mutlu, Özgüvenli” bir çocuk yetiştirmek istiyorum. Ama kitabı elinize alırsanız göreceksiniz ki yazarın “Harika” ile kast ettiği aslında yine “Sağlıklı, Mutlu, Özgüvenli” çocuklar.
Bakın, bir önceki yazımda söz ettiğim, “sorumu sorarım, yanıtı gelir beni bulur,” yöntemim var ya hani, işte, bu konuda da aynen başıma gelen budur. Ben senelerdir söyler dururum, Kardeşim! Üniversite bitiren bir insan toplamda neredeyse 16-17 sene okula gidiyor. Doğru mu? Peki ne öğreniyor? Matematik, Fizik, Kimya…
Benim anlayamadığım, nasıl oluyor da üniversiteden mezun olan bizler hayat hakkında HİÇBİRŞEY öğrenmeden hayata atılıyoruz? En basitinden, “Nasıl mutlu olunur? İç huzuru nasıl sağlanır? Sağlıklı beslenmek nedir? Neden önemlidir? Spor yapmak neden gereklidir? Duvara çivi nasıl çakılır? Saksıda çiçek nasıl yetiştirilir? Yemek nasıl yapılır? Düğme nasıl dikilir?”Aklınıza ne gelirse işte.
Günlük hayatla ilgili TEK BİR ŞEY bile öğretilmedi bize okullarda. NİYE? Ömrüm boyunca HİÇ kullanmadığım integral, trigonometri, polinomlar bunlardan daha mı önemliydi? Acaba benim gibi düşünüp çocukları hayata hazırlayan bir okul olamaz mıydı?
İşte, bunları kendi kendime sorup dururdum. Varmış. Demem o ki, Montessori ve Waldorf da aynen benim gibi düşünüyormuş meğer. Cevap yine kucağıma düştü.
Devamını kitaptan okuyunuz efendim: Kaknüs Yayınları, Tim Seldin, Harika Çocuk Nasıl Yetiştirilir? (How to Raise an Amazing Child)